RECEPT KAKOR & BAKVERK

Blåbärsmuffins med vit choklad
Smarriga muffins som passar såväl till kaffet som till efterrätt. Vill du använda till efterrätt så skulle jag nog rekommendera en klick uppvispad vaniljsås till. Bakaa gärna dubbel sats för de är så goda att de snabbt tar slut. Bakas i 200 grader i vanlig ugn och 175 grader i varmluft.

Tips! För att få höga fina muffins sätter jag pappersformarna i en muffinsplåt. På så vis rinner de ej ut & blir platta. Du lossar dem enkelt efter gräddning genom att lyfta upp med en liten gaffel.


Ingredienser
100 g smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl ekologisk mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypasalt
200 g frysta blåbär
50 g riven vit choklad

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal samt den vita chokladen. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
3. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. Varva smeten med blåbär i formarna, fyll dem till 2/3.
4. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.


Kladdkaka med tosca

Chokladkaka
175 g mjukt smör
3 dl strösocker
1.5 dl kakao av god kvalitet
0.5 dl ljus sirap
1 nypa salt
3 st ägg, ekologiska
1.5 dl vetemjöl
Toscasmet
75 gsmör
1.5 dl ljus sirap
0.75 dl matlagningsgrädde
3 dl strösocker
200 g kokosflingor

Tips! Det går bra att byta ut till laktosfria produkter!

Gör så här

1. Chokladkaka
Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör och strösocker vitt och krämigt.
3. Rör ner kakao, sirap och salt.
4. Rör i ett ägg i taget och vänd sist ner vetemjölet i smeten.
5. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsplåt med kant och fyll den med smeten.
6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30–35 minuter. Prova med en sticka, stickan ska vara lite kladdig.
7. Låt kakan svalna.
8. Toscasmet
Smält smör, sirap, matlagningsgrädde och strösocker till i en kastrull och koka samman 5 minuter.
9. Tillsätt kokosflingor och låt koka upp.
10. Häll toscasmeten över kakan och grädda ytterligare 10 minuter.



Citronmarängpaj

Recepten på den här goda pajen hittade jag på recepten.nu. Så himla god & frisk efter maten! Den är väl värd att göra! Servera med mjuk vaniljglass & du har en dessert som man bara vill ha mer av!


Ingredienser

Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 1 st äggula
  • 1 msk kallt vatten

Citronkräm:

  • 2 st citroner
  • ca 1.25 dl vatten
  • 1.5 dl strösocker
  • 2.5 msk majsstärkelse
  • 75 g smör
  • 3 st äggulor
  • 1 st ägg

Maräng:

  • 4 st äggvitor
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Mät upp vetemjöl, smör och strösocker. Låt gärna stå framme en stund så att smöret blir rumsvarmt.
  2. Rör ihop så att smöret fnfördelas. Använd gärna elvisp.
  3. Tillsätt äggula och vatten. Spara äggvitan i en annan bunke. Den ska användas till marängtäcket.
  4. Rör ihop allt till en jämn smulig smet. Använd gärna elvisp.
  5. Tryck ut degen i en pajform. Ställ in i kylskåp i minst 30 minuter eller i frysen ca 5-10 minuter.
  6. Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 175°C i 15 min. Gör gärna citronkrämen under tiden.
  7. Citronkräm:

  8. Gör rent citronerna ordentligt. Jag brukar använda diskmedel och diskborste. Torka av.
    Riv av citronskalet. Tänk på att bara riva av det yttersta, inte det vita för då kommer det smaka beskt.
  9. Pressa citronsaften ur citronerna. Använd citruspress eller pressa för hand.
  10. Mät upp citronsaft och vatten i en kastrull (ej aluminium). Den totala mängden vätska, alltså citronsaft + vatten ska bli 3.25 dl (avser en sats) så man får anpassa mängden vatten efter det.
  11. Vispa ner det rivna citronskalet, strösocker och majsstärkelse.
  12. Låt koka upp under omrörning. Låt koka ett par minuter tills såsen tjocknar.
  13. Ta av kastrullen från plattan och vispa ner smöret.
  14. Dela äggen. Häll äggvitorna i bunken tillsammans med den överblivna äggvitan från pajdegen.
  15. Vispa ner äggulorna och hela ägget ett i taget. (Kastrullen fortfarande borrtagen från plattan.)
  16. Sätt tillbaka kastrullen på plattan på svag-medelvärme och sjud under ständig omrörnig tills såsen tjocknat och blivit en kräm. Undvik att det kokar, krämen bränns lätt vid. Ta bort kastrullen från plattan.
  17. Maräng:

  18. Använd äggvitorna från äggen du tidigare delat.
  19. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. TIllsätt strösockret, lite i taget och allt vaniljsocker. Vispa till ett fast skum. Det ska gå att vända upp och ner på bunken.
    Jag använder min assistent med dubbelvisp men det går även bra med elvisp.
  20. Häll citronkrämen i pajskalet.
  21. Klicka ut marängsmeten ovanpå citronkrämen.
  22. Grädda pajen i 150°C i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.
    Låt pajen svalna ordentligt. Låt den stå i rumstemperatur i minst 2 timmar innan den skärs upp. Marängen kommer sjunka ihop lite grann.

Helt ok att förvara i kyl & ta fram någon timme innan servering!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar